Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowe muffiny pełnoziarniste

Jabłkowe muffiny pełnoziarniste

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 2075

Zdrowe muffiny, które są pyszną przekąską lub drugim śniadaniem. Jedna spokojnie zaspokoi głód i ochotę na coś słodkiego. Przepełnione jabłkami, z dodatkiem chrupiących migdałów w płatkach i mocnym aromatem cynamonu. Mmm, jak one pachną!

Składniki

  • Suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Mokre:
  • 2 duże jajka
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 starte jabłka (średniej wielkości)
  • 1/3 szklanki oleju
  • opcjonalnie łyżka likieru amaretto
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłkowe muffiny pełnoziarniste

Przygotowanie

  1. Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Przesypać suche do mokrych, wymieszać łyżką tylko do połączenia. Napełnić formę na 12 muffinów, wyłożoną papilotkami. Piec w 180°C przez 35 minut.
    Po lekkim przestygnięciu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń