Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze Jagodzianki jakie tylko mogą istnieć.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1366
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1366
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić.
Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut.