Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1356
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15534
Składniki
W niewielkiej ilości mleka rozpuścić drożdże, dodać trochę cukru trzcinowego i pół łyżeczki mąki orkiszowej. Poczekać kilka minut aż "ruszy". Mąkę przesiać, dodać zaczyn, wbić jaja, dodać cukier i mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać wybrany tłuszcz. Wyrabiać kilka minut aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę wysypać mąką położyć na niej ciasto i przykryć ściereczką lub czepkiem foliowym. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić chwilę i podzielić na równe części. Ja podzieliłam je na 80 g bułeczki. Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać na blasze wyłożonej papierem i posmarowanym oliwą w 2 cm odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kila minut. W między czasie przygotować kruszonkę. Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec 30-45 minut. Moje wypiekły się w 35 minut.