Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na wielkanocny stół - ale nie tylko.
Jajko sadzone
Składniki
- 1 kg twarogu (3x mielonego lub z wiaderka)
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g podłużnych biszkoptów
- Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki przezroczyste
- 500 ml wrzątku
- woda z cukrem i sokiem cytrynowym (opcjonalnie)
Składniki
- 1 kg twarogu (3x mielonego lub z wiaderka)
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g podłużnych biszkoptów
- Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki przezroczyste
- 500 ml wrzątku
- woda z cukrem i sokiem cytrynowym (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Blaszkę 25×36 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy biszkoptami. Nasączamy je delikatnie wodą z cukrem i sokiem cytrynowym. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem pudrem i galaretką cytrynową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość za pomocą rózgi lub szpatułki (nie kiksujemy!!!). Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.

Brzoskwinie odsączamy z syropu. Układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy tężejącą przezroczystą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej na całą noc.

Przepis w Waszym wykonaniu (20)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 961
Ostatnio komentowane przepisy
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 961



Składniki
- 1 kg twarogu (3x mielonego lub z wiaderka)
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g podłużnych biszkoptów
- Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki przezroczyste
- 500 ml wrzątku
- woda z cukrem i sokiem cytrynowym (opcjonalnie)
Blaszkę 25×36 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy biszkoptami. Nasączamy je delikatnie wodą z cukrem i sokiem cytrynowym. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem pudrem i galaretką cytrynową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość za pomocą rózgi lub szpatułki (nie kiksujemy!!!). Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy tężejącą przezroczystą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej na całą noc.
rewelacja :)
Zasłużony "Przepis Dnia", super ciacho, a wygląd może rzeczywiście mylić ;) Pycha :)
wygląda zajebi...e
Fajne, lubię to ciacho :)
To ciasto za mną chodzi od dawna i chyba muszę je zrobić na Wielkanoc :)