Do góry

Desery Przepis na:

Jajko sadzone

Przepis dnia 2019-03-28
Jajko sadzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 8300

Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na wielkanocny stół - ale nie tylko.

Składniki

  • 1 kg twarogu (3x mielonego lub z wiaderka)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500 ml wrzątku
  • woda z cukrem i sokiem cytrynowym (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę 25×36 cm wykładamy folią aluminiową. Spód wykładamy biszkoptami. Nasączamy je delikatnie wodą z cukrem i sokiem cytrynowym.

    Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.

  2. Śmietankę ubijamy na sztywno.

    Ser miksujemy z cukrem pudrem i galaretką cytrynową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy całość za pomocą rózgi lub szpatułki (nie kiksujemy!!!). Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia.

    Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy.

  3. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy tężejącą przezroczystą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń