Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ilovebake.pl
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 288
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 198
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 414
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 288
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 198
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 414
Składniki
Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Na garnuszek nakładamy miskę ze szkła żaroodpornego lub kolejny garnuszek i przekładamy ser, masło oraz mleko. Podgrzewamy nad para wodną, aż składniki będą rozpuszczone i płynne. Chwilę studzimy i dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy serowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby masa była jak najbardziej puszysta. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien lekko wystawać z formy. Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wkładamy do większego naczynia, który napełniamy do połowy ciepłą wodą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1-1,20 min. Patyczek po sprawdzeniu ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na pół godziny do lekkiego ostudzenia.