Do góry

Desery Przepis na:

Japoński sernik - najbardziej puszysty

Japoński sernik - najbardziej puszysty

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3337

Dodano:

Odsłon: 18717

ilovebake.pl

Składniki

  • 250 g twarogu, mielonego 6 jajek
  • 80 g mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła lub margaryny
  • 100 ml mleka 140 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji skórka otarta z połowy cytryny szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Na garnuszek nakładamy miskę ze szkła żaroodpornego lub kolejny garnuszek i przekładamy ser, masło oraz mleko. Podgrzewamy nad para wodną, aż składniki będą rozpuszczone i płynne. Chwilę studzimy i dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy serowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby masa była jak najbardziej puszysta. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien lekko wystawać z formy. Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wkładamy do większego naczynia, który napełniamy do połowy ciepłą wodą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1-1,20 min. Patyczek po sprawdzeniu ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na pół godziny do lekkiego ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/03/24/puszysty-sernik-japonski-japanese-cotton-cheese-cake-przepis/

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 marca 2014 Jestem pod wrażenie Twoich słodkości(weszłam na bloga również),duuuży plus Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń