Do góry

Desery Przepis na:

Jasiowe kulki

Jasiowe kulki

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1132

Dodano:

Odsłon: 2018

Dlaczego Jasiowe? Ponieważ z fasoli "Piękny Jaś". :) Tak, tak. Przyznam szczerze, że kiedy gdzieś w sieci natrafiłam na ten przepis pomyślałam, że to żart. Fasola na słodko? Niemożliwe. Ale nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała. Są naprawdę fajne.

Składniki

  • 400g fasoli "Piękny Jaś "
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g herbatników
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jasiowe kulki

Przygotowanie

  1. Fasolę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.

  2. Fasolę gotujemy ok.20 minut w wodzie w której się moczyła. Po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy do momentu aż fasola będzie się rozpadać. Odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  3. Zimnego Jasia łączymy z cukrem i blenderujemy razem aż uzyskamy dość gładką masę.

  4. Zblenderowaną masę stawiamy na malutkim gazie i podgrzewamy do momentu aż masa zrobi się ciemniejsza i zgęstnieje. Uwaga:trzeba cały czas mieszać gdyż masa łatwo może się przypalić.

  5. Do wystudzonej masy wsypujemy herbatniki i dokładnie ze sobą łączymy. Dłonie zwilżamy oliwą i formujemy kulki wielkości orzecha. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń