Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego Jasiowe? Ponieważ z fasoli "Piękny Jaś". :) Tak, tak. Przyznam szczerze, że kiedy gdzieś w sieci natrafiłam na ten przepis pomyślałam, że to żart. Fasola na słodko? Niemożliwe. Ale nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała. Są naprawdę fajne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5312
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 865
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11742
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5312
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 865
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11742
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Składniki
Fasolę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Fasolę gotujemy ok.20 minut w wodzie w której się moczyła. Po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy do momentu aż fasola będzie się rozpadać. Odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimnego Jasia łączymy z cukrem i blenderujemy razem aż uzyskamy dość gładką masę.
Zblenderowaną masę stawiamy na malutkim gazie i podgrzewamy do momentu aż masa zrobi się ciemniejsza i zgęstnieje. Uwaga:trzeba cały czas mieszać gdyż masa łatwo może się przypalić.
Do wystudzonej masy wsypujemy herbatniki i dokładnie ze sobą łączymy. Dłonie zwilżamy oliwą i formujemy kulki wielkości orzecha. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!