Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto przepis niezawodny: placek, który zawsze wychodzi i uda się nawet tym, którzy nie mają szczególnej wprawy w pieczeniu ciast. Prosty jogurtowiec z truskawkami pięknie wyrasta, jest puszysty i jednocześnie wilgotny. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek (ani tych świeżych, ani mrożonych), możesz wybrać inne owoce. Doskonale sprawdzą się chociażby śliwki, maliny lub wiśnie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 164
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 775
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 222
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 108
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 164
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 775
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 222
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 108
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, drobno posiekane masło oraz cukier. Wszystko rozcieraj palcami, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie drobna kruszonka. Zwilżoną dłonią połącz składniki i uformuj z nich gładką kulę. Włóż ciasto do zamrażalnika.
Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia tak, by resztka papieru wystawała na zewnątrz.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ubijaj mikserem przez około 10 minut. Następnie dodaj jogurt, roztopione wcześniej masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksuj na wolnych obrotach, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Wyłóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Wyjmij kruszonkę z zamrażalnika i rozdrabniając ją w palcach, posypuj ciasto.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut. Obserwuj czy ciasto rośnie, a wierzch się rumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie oprósz cukrem pudrem.