Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa karpatka.

Kakaowa karpatka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8459

Dodano:

Odsłon: 22090

Karpatka w innym wydaniu, mniej słodsza niż tradycyjna co nie znaczy że mniej smaczna.

Składniki

  • ciasto: 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • masa: 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z masłem i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i dodajemy kakao ucieramy na gładka masę. Dwie takie same, duże blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w 170 stopniach.
    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz kakao, gotujemy budyń. Gdy wystygnie nam ciasto i budyń, ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na jeden blat ciasta przykrywamy drugim. Możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekolada gorzką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 lutego 2016 Bajeczna karpatka w kakaowym wydaniu. Palce lizać! :D Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń