Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10337
Dodano: 29.12.2017
Odsłon: 1778
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Na początek dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie biszkopta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka.Następnie dodajemy mąkę, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy okolo 10 minut.
Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy biszkopt wraz ze ściereczką.
Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami.
następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji)
Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki.
Po zwinięciu przekładamy na tacę.
Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali)
Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie.
Następnie szprycą robimy rozetki z pozostawionej śmietanki.
I nasza rolada jest gotowa.
Bardzo pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu.
Polecam gorąco
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 29 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Śliczna rolada a jaka apetyczna:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz