Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa rolada z powidłami i bitą śmietaną

Kakaowa rolada z powidłami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 5549

Dodano:

Odsłon: 1014

Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na wspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-)

Składniki

  • CIASTO
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki
  • -1 łyżka kakao
  • Nadzienie
  • -pół słoiczka powideł śliwkowych
  • -400ml śmietany 36%
  • -1 czubata łyżka cukru pudru
  • Dekoracja -1 kostka dowolnej czekolady
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

    Przygotowanie biszkopta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka.Następnie dodajemy mąkę, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy.
    Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy okolo 10 minut.

  2. Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy biszkopt wraz ze ściereczką.

  3. Odstawiamy do wystudzenia.

    Do zimnej śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.

  4. Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami.
    następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji)

  5. Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki.

  6. Po zwinięciu przekładamy na tacę.

    Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali)

    Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie.

  7. Następnie szprycą robimy rozetki z pozostawionej śmietanki.

  8. I nasza rolada jest gotowa.
    Bardzo pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu.
    Polecam gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń