Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste do wykonania i uniwersalne w smaku. Możemy zajadać je z lodami, bitą śmietaną lub owocami. Wierzch ozdobić możemy kremem, polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Każdemu podle własnego gustu! Ja najbardziej lubię wersję bez żadnych dodatków, na ciepło i ze szklanką zimnego mleka.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1827
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18592
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6750
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1183
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1827
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18592
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6750
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1183
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Masło rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Formę do muffin wykładamy papilotkami lub przygotowujemy tulipany z szarego papieru do pieczenia. Wystarczy, że potniemy go na kwadraty o boku około 10cm, a następnie wgnieciemy je w otwory w blaszce. Zadanie to wręcz banalne, a ciemne muffiny prezentują się w nich niezwykle uroczo.
ROBIMY CIASTO Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier. Mieszamy dokładnie, aby połączyć wszystkie składniki. I już! Właśnie powstała miska ze składnikami suchymi. Do drugiej miski wlewamy maślankę oraz płynne, ale ostudzone masło i wbijamy jajka. Łączymy składniki dokładnie za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej. I już! Właśnie powstała miska ze składnikami mokrymi.
Teraz zawartość obu naczyń łączymy. Składniki suche przesypujemy do miski ze składnikami mokrymi i za pomocą drewnianej łyżki lub widelca łączymy wszystko szybko i niedbale. Niechaj nie przyjdzie Wam do głowy, aby użyć miksera! Ciasto powinno być niejednolite, gęste i grudkowate, gdyż tylko wtedy muffiny będą lekkie i puszyste. Jeśli będziemy męczyć masę zbyt długim i starannym mieszaniem, uzyskamy raczej ciacha o konsystencji paleolitycznej skamieliny. Także darujmy sobie nadgorliwość, a kiedy ciasto utworzy pod łyżką w miarę zwartą całość, możemy zabierać się za wykładanie go do papilotek.
PIECZEMY MUFFINY Do każdej papilotki nakładamy jedną łyżkę ciasta (powinno być gęste i dosyć klejące), a następnie wykładamy na wierzch po jednej łyżeczce Nutelli. Całość przykrywamy niepełną łyżką ciasta. Nie musimy być zbyt ostrożni, gdyż ciasto nie rośnie szczególnie spektakularnie, dlatego zagłębienia w formie wypełniać możemy praktycznie po brzegi.
Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. I już!