Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące, delikatne i mięciutkie cynamonowe bułeczki. Idealne z kubkiem mleka lub kakao. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.blogspot.com
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 35
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 19
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 768
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2771
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 35
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 19
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 768
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2771
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka zrobić zaczyn.
Mąkę, masło, cukier, sól, kardamon, mleko oraz zaczyn wrzucamy do miski i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrzucamy na stolnicę, dzielimy na dwie cześci i z każdej wałkujemy placek o wymiarach 40x45 cm. Mieszamy ze sobą składniki nadzienia i połowę wykładamy na jeden placek, cieniutko smarując po całości.
Zwijamy rulon, a następnie kroimy go na plastry grubości ok 3 cm. Otrzymane ślimaczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ślimaczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, możemy posypać białym lub brazowym cukrem po wierzchu
Wkładamy do piekarnika na 15-20 min i pieczemy aż wierzch bedzie złocisty