Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące, delikatne i mięciutkie cynamonowe bułeczki. Idealne z kubkiem mleka lub kakao. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.blogspot.com
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 88
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 318
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 173
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 143
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 88
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 318
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 173
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 143
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka zrobić zaczyn.
Mąkę, masło, cukier, sól, kardamon, mleko oraz zaczyn wrzucamy do miski i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrzucamy na stolnicę, dzielimy na dwie cześci i z każdej wałkujemy placek o wymiarach 40x45 cm. Mieszamy ze sobą składniki nadzienia i połowę wykładamy na jeden placek, cieniutko smarując po całości.
Zwijamy rulon, a następnie kroimy go na plastry grubości ok 3 cm. Otrzymane ślimaczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ślimaczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, możemy posypać białym lub brazowym cukrem po wierzchu
Wkładamy do piekarnika na 15-20 min i pieczemy aż wierzch bedzie złocisty