Ciasto pieczone w słoiku z dodatkiem karmelowej śmietanki i owoców jest mięciutkie, pachnące i lekko karmelowe. Przyda się na prezent, piknik i gdy przyjdą niespodziewani goście. Zawekowane można przechować przynajmniej 2 tygodnie.
Karmelowe ciasto w słoiku
Składniki
- na 4 słoiki o pojemności 250 ml
- 180 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi lub mąki kartoflanej
- Na karmel:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 150 ml śmietanki do kawy 12 %
- 1 jabłko( lub brzoskwinia)
- olej do wysmarowania słoików
- 1 łyżka likieru brzoskwiniowego
Składniki
- na 4 słoiki o pojemności 250 ml
- 180 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi lub mąki kartoflanej
- Na karmel:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 150 ml śmietanki do kawy 12 %
- 1 jabłko( lub brzoskwinia)
- olej do wysmarowania słoików
- 1 łyżka likieru brzoskwiniowego

Etapy przygotowania
Słoiczki wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Jeżeli chcemy je później zawekować, trzeba uważać, żeby brzegi były czyste, bez tłuszczu. Brzoskwinie (lub jabłko) pokroić w kostkę. Polać likierem.
Karmel: cukier rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Gdy zrobi się karmel, wlać śmietankę i zagotować mieszając. Pogotować ok. 2 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ochłodzić.
Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą pianę. Pojedyńczo dodać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać pocięte owoce. Do jednej trzeciej ciasta dodać ostudzony karmel i wymieszać.
Połowę ciasta z karmelem wyłożyć na dno słoiczków. Następnie dać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z karmelem. Słoiczki napełniamy do około 2/3 objętości. Można włożyć widelec do ciasta i lekko zamieszać, aż powstanie marmurkowy wzorek. Na wierzch kładziemy kawałki owoców i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze180 stopni 30-35 minut. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (20)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- na 4 słoiki o pojemności 250 ml
- 180 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi lub mąki kartoflanej
- Na karmel:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 150 ml śmietanki do kawy 12 %
- 1 jabłko( lub brzoskwinia)
- olej do wysmarowania słoików
- 1 łyżka likieru brzoskwiniowego
Słoiczki wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Jeżeli chcemy je później zawekować, trzeba uważać, żeby brzegi były czyste, bez tłuszczu. Brzoskwinie (lub jabłko) pokroić w kostkę. Polać likierem.
Karmel: cukier rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Gdy zrobi się karmel, wlać śmietankę i zagotować mieszając. Pogotować ok. 2 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ochłodzić.
Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą pianę. Pojedyńczo dodać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać pocięte owoce. Do jednej trzeciej ciasta dodać ostudzony karmel i wymieszać.
Połowę ciasta z karmelem wyłożyć na dno słoiczków. Następnie dać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z karmelem. Słoiczki napełniamy do około 2/3 objętości. Można włożyć widelec do ciasta i lekko zamieszać, aż powstanie marmurkowy wzorek. Na wierzch kładziemy kawałki owoców i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze180 stopni 30-35 minut. Smacznego!
Uwielbiam! Karmelowego nigdy jeszcze nie robilam, ale warto poszerzyc asortyment :)
ale świetny pomysł :)
To ja poproszę taki słoiczek,świetne ciasto i pomysł:)
Swietne! nie wiedzialam, ze ciasto mozna wekowac.
Pyszności :) Trzy takie słoiczki na jutro poproszę ;)