Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pieczone w słoiku z dodatkiem karmelowej śmietanki i owoców jest mięciutkie, pachnące i lekko karmelowe. Przyda się na prezent, piknik i gdy przyjdą niespodziewani goście. Zawekowane można przechować przynajmniej 2 tygodnie.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 78
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 115
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 78
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 115
Składniki
Słoiczki wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Jeżeli chcemy je później zawekować, trzeba uważać, żeby brzegi były czyste, bez tłuszczu. Brzoskwinie (lub jabłko) pokroić w kostkę. Polać likierem.
Karmel: cukier rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Gdy zrobi się karmel, wlać śmietankę i zagotować mieszając. Pogotować ok. 2 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ochłodzić.
Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą pianę. Pojedyńczo dodać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać pocięte owoce. Do jednej trzeciej ciasta dodać ostudzony karmel i wymieszać.
Połowę ciasta z karmelem wyłożyć na dno słoiczków. Następnie dać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z karmelem. Słoiczki napełniamy do około 2/3 objętości. Można włożyć widelec do ciasta i lekko zamieszać, aż powstanie marmurkowy wzorek. Na wierzch kładziemy kawałki owoców i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze180 stopni 30-35 minut. Smacznego!