Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowe ciasto w słoiku

Karmelowe ciasto w słoiku

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 4491

Ciasto pieczone w słoiku z dodatkiem karmelowej śmietanki i owoców jest mięciutkie, pachnące i lekko karmelowe. Przyda się na prezent, piknik i gdy przyjdą niespodziewani goście. Zawekowane można przechować przynajmniej 2 tygodnie.

Składniki

  • na 4 słoiki o pojemności 250 ml
  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi lub mąki kartoflanej
  • Na karmel:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 150 ml śmietanki do kawy 12 %
  • 1 jabłko( lub brzoskwinia)
  • olej do wysmarowania słoików
  • 1 łyżka likieru brzoskwiniowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoiczki wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Jeżeli chcemy je później zawekować, trzeba uważać, żeby brzegi były czyste, bez tłuszczu.
    Brzoskwinie (lub jabłko) pokroić w kostkę. Polać likierem.

  2. Karmel: cukier rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Gdy zrobi się karmel, wlać śmietankę i zagotować mieszając. Pogotować ok. 2 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Ochłodzić.

  3. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą pianę. Pojedyńczo dodać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać pocięte owoce. Do jednej trzeciej ciasta dodać ostudzony karmel i wymieszać.

  4. Połowę ciasta z karmelem wyłożyć na dno słoiczków. Następnie dać jasne ciasto, a na wierzch ciasto z karmelem. Słoiczki napełniamy do około 2/3 objętości. Można włożyć widelec do ciasta i lekko zamieszać, aż powstanie marmurkowy wzorek. Na wierzch kładziemy kawałki owoców i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze180 stopni 30-35 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń