Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z galaretką

Karpatka z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4891

Dodano:

Odsłon: 963

Na pożegnanie wakacji postanowiłam zrobić dzieciakom małą przyjemność i upiekłam karpatkę. Jako, że dzieci lubią galaretkę, to zrobiłam bogatszą wersję karpatki, wzbogacając ją o warstwę galaretki. Ja użyłam truskawkowej, ale oczywiście można użyć każdego innego smaku. Karpatka zniknęła w mgnieniu oka, wiec na pewno była smaczna. Do tego ładnie i bardziej kolorowo wyglądała.

Składniki

  • 1szkl. wody
  • 150g masła
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3szkl. mleka (750ml)
  • 175g miękkiego masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400ml gorącej wody
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karpatka z galaretką

Przygotowanie

  1. Przygotowanie karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek znów ustawiam na minimalnym gazie i podgrzewam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścian garnka. Wyłączam gaz i odstawiam ciasto do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbijam po jednym jajku i miksuję do połączenia składników. Na koniec dodaję sól i proszek do pieczenia i miksuję jeszcze kilka chwil. Blachę z wyposażenia piekarnika smaruję masłem i wysypuję mąką pszenną. Można też użyć dwój blach prostokątnych lub kwadratowych jednakowej wielkości. Ciasto rozprowadzam po całej blasze nie wygładzając go, a wręcz przeciwnie robiąc łyżką takie jakby zadziory, żeby powstały góry w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Wystudzone przekrajam na dwie równe części.
    Galaretkę truskawkową rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ja do lodówki aby zaczęła tężeć. Tężejącą wykładam na jedną część ciasta, głównie w te doły. Ciasto wstawiam do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

    Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko miksuję z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na jednolitą masę. Masę wlewam do gotującego się mleka z cukrem i energicznie mieszając, gotuję budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję na puch i dodaję do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Krem wykładam na tą część ciasta z galaretką i nakrywam drugą częścią ciasta, lekko ją dociskając. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem ze strony: Karpatka - przepis (domowe-wypieki.pl), ale trochę go wzbogaciłam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń