Do góry

Desery Przepis na:

Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym.

Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2671

Dodano:

Odsłon: 1487

Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miód
  • 2,5 szklanki wody
  • po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miód
  • Na sos:
  • 20 dag mrożonych malin( latem świeże)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 banan
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym.

Przygotowanie

  1. Kasze zalewamy wodą i prażymy na małym ogniu do momentu aż się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.

    Orzechy i migdały prażymy chwilę na ogniu. Śliwkę kroimy w paski , daktyle również. Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą.

    Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.

  2. Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu.

    Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń