Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to po prostu "niebo w gębie". Zrobione jest z pierniczkami Katarzynkami, zawsze moim gościom bardzo smakuje
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3641
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3788
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 653
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3641
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3788
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 653
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, do piany dodać 4 żółtka, cukier, potem przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Przygotować formę ( u mnie 24 x 24 cm ze zdejmowanym rantem ), wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Na upieczony i wystudzony biszkopt rozsmarować dżem z czarnej porzeczki ( można dodać też inny dżem ). 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubić mikserem, powoli dodawać cukier waniliowy i drobny cukier. Następnie dodawać partiami serek Wieluński i dalej ubijać. Na końcu dodać do masy 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuściłam żelatynę w odrobinie ciepłego mleka )i jeszcze trochę zmiksować. Na dżem porzeczkowy wyłożyć połowę masy serowo - śmietanowej. Na masę poukładać pierniczki Katarzynki (bez polewy). Na pierniczki Katarzynki wyłożyć pozostałą część masy serowo - śmietanowej. Włożyć ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa: rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, gdy już się rozpuści dodawać małymi partiami 250 ml śmietanki 30 %, cały czas mieszając nad małym ogniem. Gdy dodamy całą śmietankę, na końcu dodajemy 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka ). Wszystko dokładnie należy wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i bardzo powoli i bardzo małymi partiami polewamy nasze ciasto. Gdy cała polewa zostanie wyłożona na ciasto to ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, tak aby pierniczki Katarzynki zmiękły. Smacznego !!! Moja rada: Biszkopt można nasączyć alkoholem, wtedy lepiej smakuje.