Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowy deser ze śmietanki i serka mascarpone, oraz z polewą czekoladową i owocami czerwonej porzeczki.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
Na początek przygotowujemy formę w której będziemy robić deser, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. W połowie szklanki (125 ml) wrzącej wody rozpuszczamy jedną łyżkę spożywczej żelatyny i 3 małe łyżeczki rozpuszczalnej kawy. Rozpuszczone i dobrze wymieszane składniki odstawiamy do ostudzenia. A w między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy śmietanka będzie ubita dodajemy do niej stopniowo serek mascarpone i miksujemy dalej. Do zmiksowanej śmietanki z serkiem mascarpone dodajemy ostudzoną żelatynę z kawą, miksujemy do połączenia. Na dnie formy układamy warstwę z herbatników. Na wyłożone herbatnikami dno formy wykładamy połowę masy kremowej, równo ją rozsmarowujemy. Na rozsmarowaną masę kremową układamy moczone w kawie biszkopty. I na wyłożoną warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą masę serową, równomiernie ją rozsmarowujemy. I wykładamy z moczonych biszkoptów ostatnią warstwę. Foremkę wraz z jej zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc w celu dobrego schłodzenia składników.
Schłodzony deser wykładamy na półmisek do góry dnem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, równamy boki deseru. Ze śmietanki i czekolady robimy polewę czekoladową i wylewamy ją na wierzch deseru. Na wylanej polewie czekoladowej układamy wcześniej wymyte i osuszone czerwone porzeczki.
Deser kroimy w plastry i delektujemy się :) Smacznego !!!