Do góry

Desery Przepis na:

Kawowy deser z owocami.

Kawowy deser z owocami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 297

Kawowy deser ze śmietanki i serka mascarpone, oraz z polewą czekoladową i owocami czerwonej porzeczki.

Składniki

  • biszkopty kocie języczki 16 szt.
  • herbatniki do wyłożenia dna formy
  • śmietanka 36 % 250 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • kawa do moczenia biszkoptów 300 ml
  • żelatyna 1 łyżka plus wrząca woda 125 ml do rozpuszczenia żelatyny i 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • czerwona porzeczka do dekoracji
  • Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada 100 g
  • śmietanka 30-36% 100 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kawowy deser z owocami.

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujemy formę w której będziemy robić deser, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. W połowie szklanki (125 ml) wrzącej wody rozpuszczamy jedną łyżkę spożywczej żelatyny i 3 małe łyżeczki rozpuszczalnej kawy. Rozpuszczone i dobrze wymieszane składniki odstawiamy do ostudzenia. A w między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy śmietanka będzie ubita dodajemy do niej stopniowo serek mascarpone i miksujemy dalej. Do zmiksowanej śmietanki z serkiem mascarpone dodajemy ostudzoną żelatynę z kawą, miksujemy do połączenia. Na dnie formy układamy warstwę z herbatników. Na wyłożone herbatnikami dno formy wykładamy połowę masy kremowej, równo ją rozsmarowujemy. Na rozsmarowaną masę kremową układamy moczone w kawie biszkopty. I na wyłożoną warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą masę serową, równomiernie ją rozsmarowujemy. I wykładamy z moczonych biszkoptów ostatnią warstwę. Foremkę wraz z jej zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc w celu dobrego schłodzenia składników.

  2. Schłodzony deser wykładamy na półmisek do góry dnem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, równamy boki deseru. Ze śmietanki i czekolady robimy polewę czekoladową i wylewamy ją na wierzch deseru. Na wylanej polewie czekoladowej układamy wcześniej wymyte i osuszone czerwone porzeczki.

  3. Deser kroimy w plastry i delektujemy się :)

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń