Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1786

Dodano:

Odsłon: 4320

Keks - szybki, najeżony bakaliami, oprószony cukrem pudrem - pychota. Nie tylko na święta :)

Składniki

  • kostka masła 200 gram
  • 4 jajka w temp.pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • rodzynki, żurawina, kilka suszonych fig - w sumie 1,5 szklanki bakalii
  • pół łyżeczki przyprawy do grzańca- opcjonalnie
  • 1 pomarańcza
  • cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z pomarańczy wycisnąć sok. Bakalie umieścić w misce i zalać sokiem z pomarańczy, odstawić na pół godziny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
    Masło z cukrem ubić mikserem na jasną masę, dodawać po 1 jajku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, potem wmieszać odsączone bakalie.Dodać przyprawę do grzańca. Ciasto będzie dość gęste.

  2. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć z niej ciasto. Piec przez 25 minut w temp. 160 st, potem przez około 40 w temp.175 st. Sprawdzić patyczkiem. Oprószyć cukrem pudrem. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń