Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2151

Dodano:

Odsłon: 1235

Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje świeżość przez kilka dni.

Składniki

  • 1 kostka margaryny (250 g.)
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka 230 ml.)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele, suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie
  • Lukier:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżki mleka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Keks

Przygotowanie

  1. Na początek, przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele,
    pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić.
    Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
    Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką.

  2. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
    Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
    Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Wymieszać łyżką.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut.

  3. Wystudzone ciasto polukrować.

    Przygotować lukier. Cukier puder i kakao wymieszać. Dodać mleko i mieszać
    do uzyskania gładkiego lukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mangiare 21 stycznia Ślinka mi leci na takie ciasto ,ale ja dziś mam jabłecznik. Następnym razem wypróbuję twoj przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 21 stycznia Ojej...
Nie umiem piec słodkości.
Słyszałem o keksie ,ale nie odważyłbym sie go piec.
Wyglada smakowicie.
Gratuluje serdecznie i pozdrawiam:-)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń