Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie zachowuje świeżość, pełen pysznych bakalii, szybki, prosty, super :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34122
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1303
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113573
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34122
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1303
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113573
Składniki
Rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem, odsączamy, następnie zasypujemy 2 łyżkami mąki, mieszamy. Orzechy, migdały siekamy średnio drobno.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jaja i żółtka, ucieramy. Do masy maślanej dodajemy mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę. Wsypujemy obtoczone w mące bakalie, mieszamy delikatnie łyżką. Foremkę keksową natłuszczamy, obsypujemy kaszą manną lub tartą bułką, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Keks od razu wyciągamy z piekarnika, studzimy w foremce. Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, dekorujemy ciasto. Kandyzowanego ananasa sparzamy, odsączamy, siekamy drobniej i posypujemy na jeszcze niezastygnięty lukier. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.