Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to kultowe ciasto, które myślę, że każdy Polak jadł chociaż raz! Można tworzyć jej różne wariacje smakowe, ale dziś przychodzę do Was z klasyczną karpatką z ciasta parzonego, przełożoną kremem budyniowym i posypaną obficie cukrem pudrem. Zapraszam!:)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 228
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 228
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Ciasto: W garnku umieścić masło, sól oraz wodę i zagotować. Dodać mąkę i szybko mieszać do momentu aż masa stanie się gładka i będzie bez problemu odchodzić od garnka, zostawić do ostygnięcia. W tym czasie możecie ugotować budyń, instrukcja w następnym etapie. Gdy masa jest zimna przełożyć ją do miski i dodawać kolejno po jednym jajku miksując. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia i również chwilę zmiksować. Ciasto można piec na jednej blaszce (tej w wyposażeniu piekarnika), w tym przypadku wyłożyć ją papierem do pieczenia i piec w 190 stopniach góra-dół lub termoobieg przez około 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. W innym przypadku można piec każdy blat osobno - blachę o wymiarach 25x35 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, ciasto podzielić na dwie część i piec tak samo, tylko wtedy w dwóch turach. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Krem budyniowy: Do garnka przelać 2 szklanki mleka oraz oba cukry, zagotować. W tym czasie w pozostałej szklance mleka rozmieszać dokładnie budynie, przelać do gotującego się mleka i mieszać najlepiej rózgą, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do dokładnego ostygnięcia z folią w kontakcie, aby nie powstał kożuch. Masło ubić na wysokich obrotach do powstania jasnego i puszystego puchu. Do ubitego masła dodawać stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń jednocześnie ciągle miksując. Na dno wyłożyć jedną część ciasta, na to masę budyniową, ponownie ciasto i obsypać cukrem pudrem. Teraz najtrudniejsze - odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień smakuje wyśmienicie!