Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to kultowe ciasto, które myślę, że każdy Polak jadł chociaż raz! Można tworzyć jej różne wariacje smakowe, ale dziś przychodzę do Was z klasyczną karpatką z ciasta parzonego, przełożoną kremem budyniowym i posypaną obficie cukrem pudrem. Zapraszam!:)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 322
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11125
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3729
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1277
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 322
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11125
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3729
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1277
Składniki
Ciasto: W garnku umieścić masło, sól oraz wodę i zagotować. Dodać mąkę i szybko mieszać do momentu aż masa stanie się gładka i będzie bez problemu odchodzić od garnka, zostawić do ostygnięcia. W tym czasie możecie ugotować budyń, instrukcja w następnym etapie. Gdy masa jest zimna przełożyć ją do miski i dodawać kolejno po jednym jajku miksując. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia i również chwilę zmiksować. Ciasto można piec na jednej blaszce (tej w wyposażeniu piekarnika), w tym przypadku wyłożyć ją papierem do pieczenia i piec w 190 stopniach góra-dół lub termoobieg przez około 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. W innym przypadku można piec każdy blat osobno - blachę o wymiarach 25x35 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, ciasto podzielić na dwie część i piec tak samo, tylko wtedy w dwóch turach. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
Krem budyniowy: Do garnka przelać 2 szklanki mleka oraz oba cukry, zagotować. W tym czasie w pozostałej szklance mleka rozmieszać dokładnie budynie, przelać do gotującego się mleka i mieszać najlepiej rózgą, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do dokładnego ostygnięcia z folią w kontakcie, aby nie powstał kożuch. Masło ubić na wysokich obrotach do powstania jasnego i puszystego puchu. Do ubitego masła dodawać stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń jednocześnie ciągle miksując. Na dno wyłożyć jedną część ciasta, na to masę budyniową, ponownie ciasto i obsypać cukrem pudrem. Teraz najtrudniejsze - odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień smakuje wyśmienicie!