Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffiny – mini słodkie wypieki do przygotowania w mniej niż 30 minut. Idealne na co dzień do szkoły lub pracy, a także na imprezę urodzinową! Klasyczne w smaku waniliowe muffinki możesz wzbogacić w ulubione dodatki. Zapisz przepis na muffiny, a stanie się on jednym z Twoich ulubionych!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2268
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 162
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2268
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 162
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 miski. W jednej z misek wymieszaj ze sobą składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
Do drugiej miski wbij i roztrzep jajko. Do jajka dodaj olej oraz mleko i wymieszaj łyżką.
Wsyp składniki suche do składników mokrych. Wymieszaj trzepaczką do powstania jednolitej masy bez grudek (zajmie Ci to kilka minut). Jeśli przygotowujesz muffiny np. z czekoladą, do gotowej i wymieszanej masy wsyp dodatki i wymieszaj łyżką. Jeśli nie chcesz nic dodać do masy, jest ona gotowa by nałożyć ją do papilotek.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami - możesz również użyć silikonowych foremek na muffiny. Każdą z papilotek napełnij ciastem do około ¾ wysokości. Blachę z muffinami włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 minut (tryb pieczenia góra-dół) aż do zarumienienia i wyrośnięcia muffinek.
Muffinki możesz ostudzić na kratce oraz posypać cukrem pudrem. Najlepsze do zjedzenia w ten sam dzień!