Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały nam białka jajek? Zróbmy pyszne ciasteczka idealne do kawy...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11912
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1312
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3704
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11912
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1312
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3704
Składniki
Białka (mogą być z lodówki, ale niekoniecznie) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy małą porcję masy jedną łyżką i drugą ściągamy formując okrągłe ciasteczko. Nie martwmy się, jeśli będzie nieregularne i postrzępione ;) Pamiętajmy, by zachować małe odstępy między ciastkami. Z podanych składników wyszło mi ok 40 kokosanek. Pieczemy w 180 st. C ok 15-20 min, aż ciasteczka będą rumiane, ale nie spieczone (inaczej będą suche z posmakiem goryczki). Smacznego!