Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały nam białka jajek? Zróbmy pyszne ciasteczka idealne do kawy...
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415324
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2529
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415324
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2529
Składniki
Białka (mogą być z lodówki, ale niekoniecznie) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy małą porcję masy jedną łyżką i drugą ściągamy formując okrągłe ciasteczko. Nie martwmy się, jeśli będzie nieregularne i postrzępione ;) Pamiętajmy, by zachować małe odstępy między ciastkami. Z podanych składników wyszło mi ok 40 kokosanek. Pieczemy w 180 st. C ok 15-20 min, aż ciasteczka będą rumiane, ale nie spieczone (inaczej będą suche z posmakiem goryczki). Smacznego!