Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, pachnące muffiny, krem, co to się w ustach rozpływa i kokosowy cukieras. Znikają w oczach!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 17862
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 44
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 18
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 91
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 17862
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 44
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 18
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 91
Składniki
ROBIMY MUFFINY 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier , sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładamy wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy. 3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem i sokiem wyciśniętym z cytryny wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. 4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. 5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a nawet troszkę wyżej. Ciasto jest raczej suchawe i prawie nie rośnie, ale takie ma być. Po upieczeniu muffiny będą delikatne i puszyste. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na spotęgowanie coco-efektu, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwiema łyżkami wiórków kokosowych lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
ROBIMY KREM 6. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem. 7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny połówką czekoladowego cukierka z kokosowym nadzieniem.