Do góry

Desery Przepis na:

Kolory lata - ciasto

Kolory lata - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 2080

Dodano:

Odsłon: 2850

Smaki i kolory lata na talerzu, są imponujące.

Składniki

  • Szpinak - 100 g
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier kryształ - 32 dag
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Morele - 35 dag
  • Maliny - 40 dag
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym - 2 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 2 szt.
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt.
  • Cytryny - 2 szt
  • Ciastka herbatniki - 22 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kolory lata - ciasto

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć, zblendować. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem , na koniec dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , podzielić na połowę.

  3. 2 galaretki osmaku brzoskwiniowym rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Morele umyć, usunąć pestki, zblendować. Ser mascarpone ucierać dodając stopniowo mus morelowy, na końcu , tężejącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto.

  4. Przykryć herbatnikami.

  5. Maliny umyć, umieścić w rondelku , dodać 12 dag cukru, usmażyć konfiturę, pod koniec dodać 2 galaretki o smaku malinowym. Śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo wystudzoną konfiturę z galaretką i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą połową ciasta, schłodzić w lodówce.

  6. Cytryny sparzyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę z cytryn na tarce o małych otworach , natomiast z cytryn , wycisnąć sok, 1 szklanka , wlać do rondelka, dodać 1 1/2 szklanki wody , 1 łyżkę cukru, zagotować, rozpuścić 2 galaretki cytrynowe, do rozpuszczonych galaretek dodać skórkę wymieszać, pozostawić do stężenia.

  7. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schłodzić 4 godziny a najlepiej całą noc. Podzielić na porcję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń