Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27508
Dodano: 03.12.2020
Odsłon: 1963
5-6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Dodajemy do niego miód gryczany oraz jajka i dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy i pokrojone suszone śliwki. Suche składniki łączymy z mokrymi składnikami z rondelka i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 13 - 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia (tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie).
Przechowujemy je w puszce, dużym słoju lub pojemniku próżniowym.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

konhambos 11 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Jakie cudowne smaki! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 05 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
W sumie takie świąteczne, śliwka zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 04 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Piękne,pyszne i aromatyczne :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 04 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Jakie pyszne, aromatyczne ciasteczka :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 04 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
super:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz