Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i pyszny deser do zrobienia w kilkanaście minut. Delikatne jabłka z przyprawami, aksamitny krem i chrupiące herbatniki. Idealne połączenie na małe co nieco.
Składniki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozprowadzamy odrobinę masła i wlewamy około pół szklanki wody. Do tego wrzucamy łyżeczkę cukru, sok z cytryny i goździki. Przykrywamy i przez kilka minut gotujemy całość, aż smaki się uwolnią. Następnie dodajemy jabłka oraz przyprawy, czyli cynamon i imbir. Próżymy całość bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka będą mięciutkie, ale nie robimy z nich papki. Kawałki jabłek powinny być widoczne. W odrobinie wody (2-3 łyżki) rozprowadzamy skrobię, a następnie wlewamy ją do jabłek i mieszamy. W ten sposób powstała delikatna frużelina. Gaz wyłączamy, a jabłka odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Serek, jogurt, cukier puder mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, tworząc puszysty krem.
Na dno szklanek/pucharków wkładamy pokruszone herbatniki (po dwa na jedną porcję). Następnie układamy po łyżce jabłek, a na to 1-2 łyżki kremu. Następnie rozkruszamy po jednym herbatniku na krem i znowu jabłka i krem. Wierzch dekorujemy herbatnikami, cynamonem i odrobiną kakao. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.