Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny deser z kremem i jabłkami

Korzenny deser z kremem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 649

Dodano:

Odsłon: 1502

Prosty i pyszny deser do zrobienia w kilkanaście minut. Delikatne jabłka z przyprawami, aksamitny krem i chrupiące herbatniki. Idealne połączenie na małe co nieco.

Składniki

  • 200 g serka sernikowego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietanki (30-36%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 duże jabłka
  • solidna szczypta cynamonu i imbiru
  • 2-3 goździki
  • odrobina masła i wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 8-12 herbatników maślanych
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Korzenny deser z kremem i jabłkami

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozprowadzamy odrobinę masła i wlewamy około pół szklanki wody. Do tego wrzucamy łyżeczkę cukru, sok z cytryny i goździki. Przykrywamy i przez kilka minut gotujemy całość, aż smaki się uwolnią. Następnie dodajemy jabłka oraz przyprawy, czyli cynamon i imbir. Próżymy całość bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka będą mięciutkie, ale nie robimy z nich papki. Kawałki jabłek powinny być widoczne. W odrobinie wody (2-3 łyżki) rozprowadzamy skrobię, a następnie wlewamy ją do jabłek i mieszamy. W ten sposób powstała delikatna frużelina. Gaz wyłączamy, a jabłka odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

  2. Serek, jogurt, cukier puder mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, tworząc puszysty krem.

  3. Na dno szklanek/pucharków wkładamy pokruszone herbatniki (po dwa na jedną porcję). Następnie układamy po łyżce jabłek, a na to 1-2 łyżki kremu. Następnie rozkruszamy po jednym herbatniku na krem i znowu jabłka i krem. Wierzch dekorujemy herbatnikami, cynamonem i odrobiną kakao. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń