Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka rabarbarowa

Krajanka rabarbarowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4771

Dodano:

Odsłon: 4735

Ciasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • Rabarbar:
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części.

  2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce.

  3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach po czym zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń