Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia
Idealne ciasto dla miłośnikow kokosowego smaku. Rafaello na herbatikach w dod...
Odsłon: 46930
Składniki
Przygotowania zaczynam od wyłożenia blachy o wymiarach około 20x25cm folią spożywczą lub aluminiową.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach, gdy będzie prawie sztywna zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy cały kajmak. Kiedy krem będzie jednolity wlewamy wystudzoną żelatynę i mieszamy tylko do połączenia (krem będzie dość rzadki).
Na dnie blaszki wykładamy herbatniki, wylewamy na nie 1/3 kremu, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i 1/3 kremu. Ponownie herbatniki i 1/3 kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i starannie rozprowadzamy go po wierzchu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.
Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je czekoladą oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Porzeczkowa chmurka na biszkopcie
Desery
Babka tulipan
Desery
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami
Desery
Babeczki kokosowe z raffaello
Porzeczkowa chmurka na biszkopcie
Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczka...
Odsłon: 11
Babka tulipan
Babka Tulipan to ciasto, które masz ochotę przekroić jeszcze zanim się upiecz...
Odsłon: 1320