Desery Przepis na:
Kruche babeczki z białym serkiem ;)

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1337
Dodano: 24.03.2014
Odsłon: 4220
Składniki
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 Kasi lub masła
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego
- 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa twarogowa:
- 250 g twarogu
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z pół cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut.
Masa serowa:
Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam i też wyszły smaczne babeczki) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. -
Kruche ciasto cienko rozwałkować na około 3-4 mm, wykrajać kółka o większej średnicy niż foremki do babeczek i wykleić dokładnie ciastem foremki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do środka wlać masę serową na 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni i piekłam na złoty kolor.
Komentarze do przepisu (0)