Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z białym serkiem ;)

Kruche babeczki z białym serkiem ;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1337

Dodano:

Odsłon: 4220

Smaczniutkie i proste do zrobienia

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 Kasi lub masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego
  • 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa twarogowa:
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut.



    Masa serowa:

    Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam i też wyszły smaczne babeczki) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.

  2. Kruche ciasto cienko rozwałkować na około 3-4 mm, wykrajać kółka o większej średnicy niż foremki do babeczek i wykleić dokładnie ciastem foremki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do środka wlać masę serową na 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni i piekłam na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń