Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3802
Dodano: 21.05.2012
Odsłon: 4376
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem). Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząć kratkę. Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ilovebakepl 21 maja 2012Zgłoś do usunięcia
gosia15s: Dziękuję i polecam bo są przepyszne, a wcale nie są pracochłonne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

gosia15s 21 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Wyglądają pysznie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz