Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej kupowanych przekąsek do herbaty…Tylko po co je kupować, skoro można je błyskawicznie upiec? Domowe ciasteczka są o wiele zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów, barwników, polepszaczy smaku. Co więcej, samodzielny wypiek powala rozstrzygnąć dylemat – duńskie maślane czy kruche z cukrem? Według poniższego przepisu upieczesz herbatniki o nieco bardziej zwartej konsystencji niż klasyczne kruche ciastka, za to przyjemnie maślane, rozpływające się w ustach. Wzbogać je o to, co najlepsze w kruchych ciasteczkach z cukrem, czyli chrupiące, lekko skarmelizowane, słodkie kryształki na powierzchni.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34967
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 18114
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34967
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 18114
Składniki
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę z cukrem i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii.
Dodaj jajko i zmiksuj z pozostałymi składnikami.
Połącz masę z mąką i solą.
Ciasto schłodź w lodówce, a piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół), uprzednio wyjmując z niego blachę.
Wyłóż blachę piekarnika folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i z użyciem gwieździstej końcówki uformuj na blasze ciasteczka (okręgi o średnicy około 7 cm) – powinno ich wyjść około 30-35 sztuk. Uformowane ciasteczka oprósz cukrem w kryształkach.
Piecz ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut.