Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z czekoladą, bekonem i chili

Kruche ciasteczka z czekoladą, bekonem i chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1525

Dodano:

Odsłon: 2380

Kruche ciasteczka obficie pokryte gorzką czekoladą, chrupiącym bekonem oraz ostrym chili to oryginalny dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • obłożenie:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • płatki chili
  • 4 plasterki wędzonego surowego boczku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

    Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.

    Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy ciastka.

    Boczek z obu stron smażymy na rumiano kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Ciastka posypujemy pokruszonym boczkiem i płatkami chili. Odstawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń