Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kruche ciasteczka.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5495
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 988
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1420
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5495
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 988
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1420
Składniki
Żółtko oddzielić od białka, żółtko razem z cedzakiem włożyć do rondelka z wrzącą wodą. Trzymać około 15 minut w temperaturze 80 C.
Do przesianej mąki dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko, przesiany cukier, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Następnie wałkować ciasto na grubość 0,5-1 cm i wykrawać dowolne wzory.
Ciastka posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną cukru, można posypać czarnym sezamem. Wstawić do silnie nagrzanego piekarnika ma 15-20 minut.