Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9258
Dodano: 10.03.2015
Odsłon: 10247
3-4 os. | 60 min | średnie | tanie |
Na stolnicy siekamy mąkę z żółtkami i margaryną oraz cukrem pudrem. Dodajemy następnie 2 -3 łyżki śmietany by zlepić ciasto. Gotowe ciasto owinięte w folię spożywczą wkładamy na 10 minut do zamrażalki. W tym czasie prażymy w piekarniku orzechy kilka minut, następnie mielimy je w maszynce.
Ubijamy 3 białka na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę bezy. Zlepiamy ciasto w czterech miejscach tworząc taką poduszeczkę.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

limonka03 01 maja 2015Zgłoś do usunięcia
A czy można zamiast margaryny użyć masła0 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 14 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Na deser z orzechami to ja zawsze jestem chętna :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 11 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za miłe komentarze :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
ale pychotka, aż oczy się śmieją na ich widok :))2 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
MMMMM! <30 Kto głosował? | Odpowiedz

iwona_mm 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Wyglądają super i pewnie też tak smakują.Muszę wypróbować.Pozdrawiam :) :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Jola73 10 marca 2015Zgłoś do usunięcia
pychota :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz