Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka z bezą orzechową.

Kruche ciastka z bezą orzechową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9258

Dodano:

Odsłon: 10247

I znów nas naszło na deser z orzechami. Tym razem kruchutkie ciasteczka z pyszną bezą orzechową.

Składniki

  • ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • beza: 3 białka
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciastka z bezą orzechową.

Przygotowanie

  1. Na stolnicy siekamy mąkę z żółtkami i margaryną oraz cukrem pudrem. Dodajemy następnie 2 -3 łyżki śmietany by zlepić ciasto. Gotowe ciasto owinięte w folię spożywczą wkładamy na 10 minut do zamrażalki. W tym czasie prażymy w piekarniku orzechy kilka minut, następnie mielimy je w maszynce.
    Ubijamy 3 białka na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
    Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę bezy. Zlepiamy ciasto w czterech miejscach tworząc taką poduszeczkę.

  2. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń