Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciastka z orzechami laskowymi
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5379
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5379
Składniki
Miękkie masło ucieramy aż zrobi się jasne i puszyste (ok. 3-5 minut). Następnie dodajemy przesiany cukier puder, mąkę i sól. Na sam koniec dodajemy zmielone orzechy laskowe (żeby ich smak był bardziej wyrazisty można wcześniej całe orzechy podpiec na patelni i dopiero wystudzone zmielić lub drobno posiekać). Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi, wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia. Po upływie 30 minut rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Ciasto formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce (nie trzeba zachowywać dużych odstępów, ciastka nie mają dodatku proszku do pieczenia, więc nie będą rosnąć). Kulki ciasta zgniatamy lekko dnem szklanki, by nadać im płaski kształt. Pieczemy przez ok.10-12 minut lub do czasu aż nabiorą złotego koloru (moje ciastka były większe i piekły się około 18 minut). Wyciągamy z piekarnika i pozwalamy im odpocząć przez 5 minut na blaszce, następnie przenosimy na kratkę do wystudzenia – jeśli spróbujesz je przenieść zaraz po wyjęciu z piekarnika mogą się rozpaść!
Po całkowitym wystudzenia ciastka można zanurzyć w roztopionej czekoladzie i posypać posiekanymi orzechami.