Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To domowe ciasto kruche może być używane zarówno w pikantnych, jak i słodkich przepisach, np. do tarty z jabłkami lub serem i szpinakiem albo baza do ciast na zimno. Jeśli chcesz przygotować potrawę na słodko, dodaj do ciasta łyżeczkę kakao, szczyptę cynamonu lub cukru waniliowego. Słony spód tarty będzie bardziej aromatyczny, gdy przyprawisz go ziołami prowansalskimi, odrobiną curry czy łyżką startego parmezanu. Magda Gessler doradza, by do kruchego ciasta dodać żółtko, za sprawą którego wypiek będzie chrupiący. Jeśli chcesz przechowywać dłużej surowe ciasto w lodówce, zastąp żółtko wodą. Pamiętaj, aby zagnieść ciasto szybko, gdy masło jest jeszcze zimne. Możesz to też zrobić na marmurowej płycie. Zbyt mocno rozgrzane masło staje się tłuste, w konsekwencji ciasto bardziej się kruszy i jest trudniejsze do rozwałkowania.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 41
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 189
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 41
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 189
Składniki
Przesiej mąkę do miski. Zimne masło, prosto z lodówki pokrój w kosteczkę i wrzuć do mąki, dodaj sól. Pomieszaj składniki za pomocą noża lub widelca, aby powstały grudki. Wbij do ciasta żółtko i zagnieć, dodając w międzyczasie zimną, a nawet lodowatą wodę. Jeśli kruchy spód ma być podłożem do słodkich dań, dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto musisz zagnieść dość szybko, by masło (pod wpływem ciepła rąk) nie zaczęło się nagrzewać. Uformuj ciasto w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do wybranej foremki. Klasyczne, kruche ciasto możesz upiec w całości lub podzielić je na małe porcje np. do upieczenia babeczek lub tartaletek.