Do góry

Desery Przepis na:

kruche ciasto z agrestem i bezą

kruche ciasto z agrestem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8544

Dodano:

Odsłon: 16551

Pyszne połączenie kwaskowatego agrestu ze słodziutką bezą i kakaowym ciastem :)

Składniki

  • ciasto: 250 gramów miękkiego masła, 3 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 5 łyżek cukru
  • około 800 gramów agrestu, 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • beza: 5 białek, 3/4 szklanki cukru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: 2 łyżki ( z małą górką) ciemnego kakao
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania agrestu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukrów, tłuszczu, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
    Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy ponownie.
    Obydwa kawałki zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.
    Agrest pozbawiamy szypułek.
    Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy agrest (nie przekrawamy, wykładamy owoce w całości). Owoce posypujemy kaszą manną, tak, by przedostała się w przestrzenie między nimi.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.

    Na agrest wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.

    Z lodówki wyjmujemy mocno schłodzone kakaowe ciasto, które ścieramy na grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.

    Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń