Desery Przepis na:
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym wierzchem

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4762
Dodano: 20.04.2017
Odsłon: 16353
Składniki
- Ciasto :
- mąka 500 g
- żółtka 2 szt
- masło 250 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- śmietana 12% 2 łyżki
- cukier puder 5 łyżek
- Nadzienie :
- jabłka 2 kg
- galaretka agrestowa 2 szt
- Wierzch :
- orzechy włoskie 200 g
- cukier drobny 100 g
- miód płynny 3 łyżki
- mleko 2 łyżki
- masło 80 g
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i Podgrzewać, do momentu, aż puszczą sok. ok. 10 min.Gdyby były kwaśne można dodać 2-3 łyżki cukru. Następnie do gorących wsypać galaretki, wymieszać bardzo dokładnie, zdjąć z ognia i ostudzić. Z podanych składników na ciasto zarobić ciasto kruche i podzielić na 3 równe części. Na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec oddzielnie wszystkie trzy ciasta, wyjąć i ostudzić (ostania część może pozostać w blaszce). Następnie na ostatnią część wyłożyć połowę jabłkowego nadzienia i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugą częścią, dać pozostałe owoce i przykryć trzecią częścią ciasta. Schować do lodówki.
-
Obrane i pokrojone orzechy zagotować z pozostałymi składnikami. Gotową masę rozłożyć na samej górze ciasta i na noc ciasto schować do lodówki. Ciasto jest na tyle smaczne, że znika bardzo szybko :)
Smacznego!
Komentarze do przepisu (4)

rosynka 01 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Bardzo pyszne ciasto! Jakie wymiary blaszki do pieczenia? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 25 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Super przepis robiłam dawno temu podobne z budyniem.Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz