Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13478
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5690
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13478
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5690
Składniki
Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru, sól, żółtko. Zagniatamy ciasto i w razie konieczności dodajemy łyżkę lub dwie wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Resztę cukru łączymy z cynamonem. Białko roztrzepujemy trzepaczką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy foremką – u mnie okrągłą – ciasteczka, a na środku mniejsze kółka (kieliszkiem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym lub posmarowanej tłuszczem.
Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-190 stopni około 10-15 minut. Gdy ciastka ostygną ściągamy z blachy.