Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru, sól, żółtko. Zagniatamy ciasto i w razie konieczności dodajemy łyżkę lub dwie wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Resztę cukru łączymy z cynamonem. Białko roztrzepujemy trzepaczką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy foremką – u mnie okrągłą – ciasteczka, a na środku mniejsze kółka (kieliszkiem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym lub posmarowanej tłuszczem.
Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-190 stopni około 10-15 minut. Gdy ciastka ostygną ściągamy z blachy.