Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424854
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424854
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru, sól, żółtko. Zagniatamy ciasto i w razie konieczności dodajemy łyżkę lub dwie wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Resztę cukru łączymy z cynamonem. Białko roztrzepujemy trzepaczką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy foremką – u mnie okrągłą – ciasteczka, a na środku mniejsze kółka (kieliszkiem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym lub posmarowanej tłuszczem.
Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-190 stopni około 10-15 minut. Gdy ciastka ostygną ściągamy z blachy.