Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka.
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2070
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1988
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 444
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 18
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2070
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1988
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 444
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 18
Składniki
Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru, sól, żółtko. Zagniatamy ciasto i w razie konieczności dodajemy łyżkę lub dwie wody. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Resztę cukru łączymy z cynamonem. Białko roztrzepujemy trzepaczką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy foremką – u mnie okrągłą – ciasteczka, a na środku mniejsze kółka (kieliszkiem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym lub posmarowanej tłuszczem.
Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-190 stopni około 10-15 minut. Gdy ciastka ostygną ściągamy z blachy.