Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1279

Dodano:

Odsłon: 27070

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki :
    50g drożdży
    4 szkl mąki
    1 szkl śmietany 18%
    200 g masła
    2 żółtka
    1 czubata łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    dodatkowo :
    cukier puder
    mleko do posmarowania rogalików

  2. Przygotowanie :

    Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.

    Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.

    Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.

    Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.

    Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń