Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem

Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1894

Dodano:

Odsłon: 355

W listopadzie rządzą rogale, szczególnie te marcińskie, bardzo trudne, czasochłonne i pracochłonne. Ja dziś proponuję wersję bardzo prostą i ekspresową, zwykłe i jednocześnie niezwykłe rogaliki drożdżowe, na pysznym cieście drożdżowym z dowolnym nadzieniem. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru do drożdży
  • 3 łyżki cukru do ciasta
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 białko do smarowania rogali przed pieczeniem
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego smalcu
  • 100 g miękkiego masła
  • garść sezamu
  • dowolne nadzienie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. W kubeczku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły.
    Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, szczyptę soli, 3 łyżki cukru, paczkę cukru waniliowego, mieszamy. Gdy drożdże się rozpuszczą to wlewamy je do mąki, mieszamy.
    Dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Mieszamy, dodajemy 100 g miękkiego smalcu i 100 g miękkiego masła. Mieszamy.

    2. Następnie przerzucamy ciasto na blat i zagniatamy. Ciasto jest tłuste, więc podsypujemy ostrożnie mąką. Zagniecione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 minut.
    Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół, połowę nadal chowamy do lodówki. Pozostałą część wałkujemy na omączonym blacie na dość cienki prostokąt, który dzielimy na pół, a następnie wycinamy trójkąty.

    3. Na szerszą część trójkąta nakładamy porcję nadzienia.

    4. Następnie zwijamy rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    5. Rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.

    Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.

    6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem, wszystko zależy od Waszego piekarnika.

    7. Powtarzamy wszystkie czynności z drugą częścią ciasta.

    8. Upieczone rogaliki studzimy na kratce. Są kruche i chrupiące.
    Na drugi dzień nie czerstwieją, jak to mają w zwyczaju wypieki drożdżowe, stają się miękkie.
    Jeżeli chcemy zachować ich kruchość, to warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń