Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z jabłkami, budyniem i kruszonką

Kruche z jabłkami, budyniem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7179

Dodano:

Odsłon: 6118

Jabłecznik na kruchym spodzie z budyniem i kruszonką. Oblany z lukrem cytrynowym. Wyszedł kruchy i pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 żółtek (białka wykorzystałam w następnym cieście)
  • -100 g. cukru -250 g. masła albo margaryny -500 g. mąki krupczatki
  • -4 łyżki gęstej śmietany -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -4 szklanki mleka -2 budynie waniliowe -5 łyżki cukru
  • -2 żółtka (-250 ml. śmietanki 30 % +1 budyń waniliowy)
  • MASA JABŁKOWA:
  • -1500 g. jabłek tartych -1 cukier waniliowy -cynamon
  • -2 łyżki pokruszonych biszkopcików albo tartej bułki
  • LUKIER CYTRYNOWY: 100 g. cukru pudru
  • -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego -gorąca woda
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować, na gruby żwirek. Odsypać mniej niż połowę i włożyć do lodówki, będzie to kruszonka.Resztę zagnieść i poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.

  2. Podpiec 15 min. w 175 *C. Odstawić do przestygnięcia.

  3. owoce-Jabłka, obrać zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z soku, dodać cukier, cynamon i biszkopciki. Wymieszać i rozsypać na podpieczonym placku.

  4. budyń- Budyń ugotować wcześniej. Rozetrzeć żółtka z cukrem i suchym budyniem, dolewając stopniowo 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić do letniego, mieszając od czasu do czasu. 1 suchy budyń rozmieszać ze śmietanką i wmieszać do letniego ugotowanego budyniu. Łyżką porozkładać budyń na masie jabłkowej i delikatnie rozsmarować.

  5. Pozostawione ciasto, rozkruszyć na masie budyniowej.

  6. Piec 50-60 min. w 175 *C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.

  7. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą gęstszą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń