Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką jest faworytem w moim domu, dlatego gdy jest sezon na śliwki, to nie może ich zabraknąć w mojej zamrażarce. Ciasto jest proste w wykonaniu, tak jak i kruszonka która przygotowana na maśle smakuje wyśmienicie.
miska, folia spożywcza, wałek, średniej wielkości blaszka,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22481
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14771
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4565
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43896
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 588
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 589
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22481
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14771
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4565
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43896
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 588
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 589
Składniki
Do miski przesiać mąkę, oba cukry i sól. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Składniki posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie rozmrozić śliwki, (oczywiście jak są świeże śliwki to używamy świeżych). Kruszonka; Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka. Kruszonkę włożyć do lodówki. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym aby śliwki ułożyć skórką do dołu, śliwki lekko wcisnąć w ciasto, a następnie posypać kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 - 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.