Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy z jabłkami

Kruchy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1999

Dodano:

Odsłon: 10475

jest miękki , jak to zwykle bywa ze jabłecznik jeat dobry na drugi dzień , akurat tym można się delektowac zaraz po upieczeniu, polecam

Składniki

  • 20 dkg margaryny
  • ok, 4 szkl, mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyzki śmietany
  • dodatkowo: 2,5 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy, troszke bułki tartej lub cynamonu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. margarynę , mąkę z proszkiem , póżniej dodac żółtka utarte z cukrem śmietanę i cukier waniliowy, wyrobic miękkie ciasto , ma odstawac od reki .Włozyc do lodówki na 0.5 godz

  2. podczas gdy ciasto jest w lodówce , przygotowujemy jabłka :obieramy ,ścieramy na tarce o grubszych oczkach , wyciskamy z lekko z soku , nastepnie mieszamy z cukrem waniliowym i bułką tartą lub cynamonem

  3. Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 cześci jedną rozwałkowac i dac na duża blaszkę , układamy przygotowane jabłka i dajemy 2 cześc rozwałkowanego ciasta, można wierzch nakłóc kilka razy widelcem

  4. Pieczemy w temp 190 stopni przez ok, 40 min. Gdy gotowe udekorowac pudrem lub jak wyżej na zdjęciu wg uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń