Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków.
Sposób wykonania syropu:
Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania faworków:
Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm.
Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak, widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano.
Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami.
Smacznego :-)
W smażeniu pięknie rosną, napuszają się, mimo że nie dodajemy do nich żadnych...
Odsłon: 3396
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 97
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 40
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 223
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 140
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 42
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 97
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 40
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 223
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 140
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 42
Składniki
Sposób wykonania syropu: Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania faworków: Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm. Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak, widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano. Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 223
Kruche babeczki z kremem i owocami
Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kre...
Odsłon: 176