Do góry

Desery Przepis na:

Kserotigana - greckie faworki z Krety

Kserotigana - greckie faworki z Krety

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 4353

Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków.

Składniki

  • Składniki na syrop:
  • 320 ml wody
  • 1 kg cukru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • Składniki na faworki:
  • 1 kg mąki
  • 130 ml oliwy
  • 50 g mocnego alkoholu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 200 g rozdrobnionych migdałów.
  • Oliwę do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania syropu:
    Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.

  2. Sposób wykonania faworków:
    Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm.
    Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

  3. Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak, widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano.
    Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
    Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2016/02/kserotigana-greckie-faworki-z-krety.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń