Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4581
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1311
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 253
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34340
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 619
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4581
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1311
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 253
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34340
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 619
Składniki
Sposób wykonania syropu: Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania faworków: Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm. Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak, widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano. Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami. Smacznego :-)