Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W oryginalnym przepisie miałam inny przepis na samo ciasto. Ale zmieniłam je na biszkopt. Dzięki temu ciastka stały się bardzo delikatne i mięciutkie. Polewę zostawiłam bez zmian – jest więc mocno słodka.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier i dalej miksujemy, następnie po 1 żółtku. Na końcu przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Studzimy.
Polewa czekoladowa Roztapiamy margarynę, dodajemy cukier puder, mleko, kakao i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i zostawiamy chwilę na małym ogniu. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt kroimy na kawałki - kwadraty, prostokąty lub romby - ja pokroiłam wzdłuż dłuższego boku na cztery paski, a następnie w poprzek na romby. Każdy kawałek zamaczamy w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Odkładamy do stężenia (najlepiej do lodówki).