Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najprostsze trufle, w moich dawnych czasach nazywane " kartofelkami ". W tych podstawą są moje własnoręcznie wykonana kruche migdałowe ciasteczka.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1106
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1086
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13055
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1106
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1086
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13055
Składniki
Najpierw daktyle i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy i czekamy aż namiękną. Ciasteczka owijamy folią przezroczystą i lekko wałkujemy, zostawiając większe kawałki nie rozgniecione. Żurawinę chwilę moczymy w gorącej wodzie i osączamy. Namoczone daktyle miksujemy z orzechami i taką ilością wody z moczenia aby powstała gęsta papka. Do większej miski przesypujemy pokruszone ciasteczka. Dodajemy do nich żurawinę, pestki słonecznika, morele pokrojone w cienkie paseczki, zmiksowane daktyle i rozpuszczone masło. Wszystko łączymy wilgotnymi rękoma. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce.