Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 264
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2534
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1598
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14182
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 264
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2534
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1598
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14182
Składniki
Sezam prażę na patelni. Należy uważać, aby się nie przypalił, ponieważ chałwa będzie gorzka. Uprażony i wystudzony sezam mielę do konsystencji proszku (wtedy do zlepienia będę potrzebować trochę więcej miodu) lub do konsystencji pasty (w tym przypadku ilość miodu mogę dopasować do własnych potrzeb). Do zmielonego sezamu dodaję cukier waniliowy i miód i całość zagniatam. Z powstałej pasty formuję kulki, które mogę otoczyć w prażonym sezamie, polać delikatnie czekoladą lub zostawić bez niczego. Kulki chałwowe gotowe. Smacznego :)