Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już nazwa ciasta zdradza że jest ono bardzo delikatne oraz puszyste, ale żeby nie było tak miło przełamane jest kwaskowym dżemem malinowym ja użyłam frużeliny malinowej, niektórzy podmieniają, maliny na dżem z czarnej porzeczki, również świetnie smakuje. Ciasto kryje w sobie specyficzny krem na bazie kajzerek, jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości.
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty.
Masa kajzerkowa ;)
Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać „papke kajzerkową „ energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy Gęstą masę pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę bułkowo-kokosową (powinna być w temperaturze pokojowej). Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu.
Posypka:
Masło roztopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić.
Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Śnieżny puch- lekkie ciasto bez pieczenia, coś pośredniego między sernikiem,...
Odsłon: 26605
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 8
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 28
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 119
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 468
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 416
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 8
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 28
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 119
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 468
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 416
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa równe blaty.
Masa kajzerkowa ;) Bułki zalać dwoma szklankami mleka, odstawić na kilka minut aby namiękły. Mikke bułki rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. Do gotującej się mieszanki dodać „papke kajzerkową „ energicznie mieszając gotować do zgęstnienia masy Gęstą masę pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać masę bułkowo-kokosową (powinna być w temperaturze pokojowej). Miksować do chwili otrzymania gęstego białego kremu.
Posypka: Masło roztopić na patelni, wsypać cukier, podgrzewać chwilkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do ze złocenia kokosu. Ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 63
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 119