Do góry

Desery Przepis na:

Lany chrust

Lany chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1933

Dodano:

Odsłon: 1989

Smaczny chrust bez zagniatania i wałkowania :)

Składniki

  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia
  • cukier puder
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z cukrami na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej na zmianę po trochę mleka i mąki. Kiedy składniki się połączą, ciasto delikatnie mieszamy z białkami ubitymi z solą na sztywną pianę. Ciasto będzie dość płynne, ale takie ma być.
    Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki i wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy. Po chwili obracamy je i smażymy z drugiej strony.Chrustu nie smażymy zbyt długo, tylko do lekkiego zrumienienia.
    Wyjęty z oleju chrust układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.
    Najlepiej smakuje lekko ciepły, prosto po usmażeniu.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia 2018 O qrka wodna, super xD
Babcia lata temu taki robiła i za dzieciaka zajadało się nim po szaleństwach na dworze.
Dzięki za przypomnienie i musimy to teraz zrobić, bo szybko, porost i smacznie :)

pozdrawiam metalowo w nowym '18-tym roku :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 stycznia 2018 Szybki chruścik dla zaspokojenia nagłej zachcianki :) Mnie na chruściki zachcianka nachodzi bbbbb często:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń